top of page

קביעת תאריך הברית

"וביום השמיני ימול בשר ערלתו"...לדוגמא, תינוק שנולד ביום שלישי בשעה 13.00 אפשר לערוך את הברית ביום שלישי הבא בכל שעה ביום.

כידוע, ביהדות היום הולך אחר הלילה, כלומר שהיום מתחיל מהלילה שלפניו. ולכן תינוק שנולד לאחר שקיעת החמה נחשב שנולד ביום הבא.

 

יוצאים מן הכלל שאינם נימולים ביום השמיני:

 

א. נולד בכניסת שבת

יש ביום זמן שאנו מסופקים בו, האם הוא מן היום שעבר או מן היום הבא. זמן זה נקרא "בין השמשות", הוא מתחיל בשקיעת החמה ומסתיים בצאת הכוכבים. כאמור לעיל תינוק שנולד ביום רגיל בשעה זו נחשב שנולד למחרת ומונין את היום השמיני מלמחרת.

אבל תינוק שנולד בשעה זו בכניסת שבת, אי אפשר למול אותו בשבת הבאה, שכן ברית דוחה שבת רק כשנערכת ביום השמיני,אבל במקרה זה אנו מסופקים מתי היום השמיני ללידתו ולכן זמנו של תינוק זה להיכנס בברית ביום ראשון שלאחריו- ביום התשיעי.

 

ב. תינוק חולה

אין מלין תינוק חולה, שכידוע פיקוח נפש דוחה את כל התורה כולה, וממתינים עד שיבריא לגמרי ואז מלין אותו ולכן תינוק שביום השמיני אינו חש בטוב, מילתו תידחה עד שיחוש בטוב.

ישנם מקרים מיוחדים שבהם יש להמתין מהרגע שהתינוק הבריא עד הברית עוד 7 ימים מלאים מעת לעת.

 

לדוגמא - תינוק שחומו עלה מסיבה כל שהיא, במקרים רבים כשיש חשש שהחום נובע מסיבה רפואית ולא חיצונית, יש להמתין מהזמן שהוא חזר לחוש בטוב, עוד 7 ימים מלאים.

 

דלקת עינים - אצל תינוקים מצויה מאוד הפרשה מן העינים, יש לבדוק אותו ולהחליט אם זו הפרשה זיהומית או לא, ע"פ קביעה זו יוחלט אם הברית תיערך בזמנה או תידחה.

אם הברית נדחתה בגלל חולי התינוק, אין קובעין את תאריך הברית ליום שבת.

 

טיפול תרופתי - תינוק שמקבל טיפול תרופתי ברוב המקרים אין מלין אותו עד גמר הטיפול, יש להתייעץ לגבי המתנת 7 ימים, האם למנותם מגמר הטיפול התרופתי או מהרגע שסימני המחלה חלפו. 

 

ג. צהבת

מערכת הדם של התינוק עוברת שינוי בימים הראשונים שלאחר הלידה, ההמוגלובין מוחלף ותוצר הפירוק שלו הוא הבילרובין, בשל חוסר בשלות הכבד שוקע הבילרובין ברקמות וגורם למראה צהוב.  צהבת זו נקראת "צהבת פיזיולוגית"  ובדר"כ חולפת ללא השארת נזק כל שהוא.

הצהבת נמדדת לפי רמת הבילרובין, נהוג אצל המוהלים שעד רמה של 12 מ"ג בילרובין מבצעים את הברית בזמנה, ישנה רמה גבוהה יותר שדוחים את הברית עד שרמת הבילרובין תרד, וברמה מסויימת דוחים את הברית 7 ימים מלאים לאחר שרמת הבילרובין ירדה.

 

ד. נולד בניתוח קיסרי

תינוק שנולד ביום חול בניתוח קיסרי, נימול ביום השמיני.

אבל אם נולד בשבת בניתוח קיסרי, אינו נימול בשבת אלא ביום ראשון שלאחריו.

 

כאמור, נושא קביעת הברית והזמן המדויק המתאים, דורש הבנה הלכתית רבה, ולכן מומלץ ליצור קשר בהקדם בכדי לתכנן יחד את הזמן שיתאים הן מהצד ההלכתי והן מהצד המעשי, הזמנת האולם והאורחים.

 

בדיקה לפני הברית

מספר ימים לפני הברית אני מגיע לראות את התינוק לבדוק את כשירותו לברית, להכיר את ההורים ולתת הנחיות לקראת הברית, רשימת הכנות, וכד'

בפגישה זו, אני עובר גם על טופס השיחרור שלו מבית החולים ומברר עם ההורים שאין רגישויות או דברים אחרים שאני אמור לדעת לפני הברית.

כאב למשפחה ברוכת ילדים וכאיש רפואה, אני נוהג בהזדמנות זו במידת הצורך גם להדריך את ההורים המתחילים כיצד לטפל בילד, שמירה על חום גופו, טיפול בטבור וכד'... לא חסרים מקרים בהם אני מלמד גם איך רוחצים תינוק... 

 

בדיקה לאחר הברית

למחרת הברית אני מגיע שוב לבדוק את התינוק להסיר את התחבושת ולתת הסבר והנחיות להמשך.

 

הברית עצמה

תהליך הברית הוא מהיר מאוד ומסתכם בכדקה אחת בלבד! אני משתמש באלחוש מקומי להקל על הכאב, וכפי שטוענים רופאים ומוהלים ותיקים, תהליך זה עדיף בהרבה על תהליך הרדמה מקומית הדורש הכנה ארוכה יותר ואף כאב רב יותר.

כלי המילה והחבישה אתם אני עובד, עוברים תהליך סטריליזציה מלא במכשיר אוטוקלאב, דבר המבטיח מניעת זיהומים וסבל מיותר.

bottom of page